Omaž ženskom prijateljstvu ili zašto volimo seriju „The Bold Type”?

da9c6206ab0cdc302b87ad830aeacdb6

Nije tajna da su nam serije inspirisane ženskim prijateljstvima i snažnim ženskim karakterima velika pasija. Od domaćih Lisica, koje smo razumele i istinski zavolele tek pre dve godine kada smo je gledale po drugi put, preko kultnih Sex & the City i Desperate Housewives, te modne Girlboss i omiljene Girls, o kojima ste već mogli da čitate u ovom postu prošlog leta, pa sve do novijih The Letdown i serije The Bold Type koja prikazuje uzbudljiv život neodoljivog njujorškog trojca koji gradi karijeru u poznatom lifestyle magazinu.

Pa, šta je to toliko neodoljivo u vezi sa ovim konceptom koji smo videli u toliko različitih serija? Gledanjem istih došle smo do zaključka da sve one u osnovi imaju zanimljive likove i priče sa kojima se na izvestan način povezujemo. Daleko od toga da nam druge teme i žanrovi nisu privlačni, ali ovaj tip serija najbolje komunicira sa nama i raznim fazama kroz koje i mi i naše drugarice prolaze, te je samim tim utisak koji na nas ostavljaju daleko jači, a odatle i potreba da upravo o njima pišemo i svoje utiske podelimo sa vama. Osim toga, ove serije veličaju snagu ženskog prijateljstva i solidarnosti, ali i emituju posebnu vrstu energije koju kao dve sestre, ćerke, tetke, koleginice i najbolje prijateljice prepoznajemo i osećamo.

ce8d7a9bd852dd39d7e0d96cc37d3fc6

Vratimo se sada na glavnu temu ovog posta. Preporuku za ovu seriju dobile smo još prošle godine od naše drage drugarice Anete, ali je tek ovog leta došao njen trenutak, te smo je pogledale u jednom dahu. I prijala nam je. Jako. Kao što rekoh u uvodu, serija prati život tri drugarice koje dele zgode i nezgode turbulentnog života u 20-im, koje pored toga rade za istu kompaniju. No, za razliku od ostalih sadržaja ovog tipa, pored emotivnih odnosa, očaravajuće mode i dosta humora, bitan segment ove serije jeste i njihova karijera koju, na različitim pozicijama, grade u moćnom ženskom magazinu. Novopečena kolumnistkinja Džejn ima želju da piše o važnim temama koje su tiču položaja žene u savremenom društvu. Luckasta, svojeglava Ket uspešan je direktor marketinga ovog digitalnog giganta, dok najspontanija i najromantičnija Saten radi posao svojih snova u modnom sektoru ovog magazina. Kao nekome kome je želja da se bavi modom i radi upravo taj posao, ovaj detalj bio je od velike važnosti, jer smo se odmah najviše povezale upravo sa Saten i njenim profesionalnim ciljevima.

8ccc12c1574236ee1e2733a4d4c64228

No, ma koliko priča na osnovu ovog opisa deluje površno, istina je da je ona daleko dublja i složenija od bajkovitog života na užurbanom Menhetnu. Njen kvalitet ogleda se u tome što sa podjednakom pažnjom tretira uspone i padove u karijeri ove tri mlade, ambiciozne devojke, ali i mnogo intimnije teme koje delimo samo sa porodicom i najbližim prijateljima. Izazovi kao što su ozbiljni zdravstveni rizici, bolno odrastanje uz majku alkoholičarku, detinjstvo u mešovitom braku, homoseksualnost, nedostatak samopouzdanja, neraščišćeni odnosi sa roditeljima, finansijski problemi, te ljubavne dileme, bežanje iz zone komfora i pomeranje sopstvenih granica, samo su neke od tema koje ova serija vrlo temeljno obrađuje.

Osim tri glavne pomenute junakinje, posebnu pažnju zaslužuje njihova direktorka Džeklin čiji lik je inspirisan životnom pričom glavne urednice magazina Cosmopolitan. Glumica Melora Hardin maestralno je dočarala ulogu sjajnog mentora koji zaslužuje svako poštovanje kao autoritet i po funkciji, i po znanju, ali i po ljudskosti, što je u današnje vreme prava retkost. Njen stav, intuicija, podrška i razumevanje koje ima za članove svog mladog tima čine ovaj lik možda i najupečatljivijim u celoj seriji, te omiljenom šeficom i pedagogom kakvu bi svako poželeo.

b42af80940a28334765e569c0f709864

No, da ne pomislite da je ovo u potpunosti ženska serija, vreme je da spomenemo i muške likove, koji čitavoj priči daju pravi balans i unose neophodnu dozu testosterona u ovu neustrašivu žensku družinu. Aleks je kolega koji ceni, poštuje i motiviše svoje koleginice, unosi glas razuma i često ima vrlo jednostavno rešenje za, naizgled, vrlo komplikovane probleme. On je rame za plakanje i verni drugar koji je uvek tu kada treba. Teatralni modni urednik Oliver, na prvi pogled deluje vrlo mračno i ozbiljno, ali je zapravo prava dobrica mekog srca, koji iz epizode u epizodu otkriva svoj pravi karakter. Simpatični doktor Ben nastoji da pridobije pažnju neodlučne Džejn, ali problem je u tome što ona ne može da izbaci iz glave kolumnistu Rajana koji igra na kartu mangupskog šlifa. Najveća poslastica svakako je šarmantni Ričard Hanter, izvršni direktor kompanije koji je ukrao srce sramežljive Saten… Dakle, pravi odnos ženskih i muških „snaga”, što ovu priču čini živom, realnom i vrlo uzbudljivom.

a04b59c5b6b4b05cc22cd0702f13016f

I dok kroz prvu sezonu upoznajemo sve junake ove dinamične sage, te je sve daleko bezazlenije i lepršavije, druga sezona više zadire u privatni život svakog od njih, te su i sam ton i atmosfera potpuno drugačiji. A kako se upravo snima treća sezona koja nas očekuje idućeg proleća, videćemo u kom pravcu će se odvijati nastavak.

Nakon svega rečenog, jasno vam je da je serija na nas ostavila vrlo snažan utisak, te da smo se gotovo saživele sa njenim junakinjama. Stoga priznajemo da smo možda malo pristrasne prema istoj, jer se i same bavimo digitalnim medijima, pisanjem, modom i društvenim mrežama. Ipak,  ono što za nas ima daleko veći značaj jeste činjenica da smo okružene sjajnim prijateljicama koje su veliki borci, koje prevazilaze prepreke i padove, hvataju se u koštac sa životom, šetaju tim istim Njujorkom i uživaju u životu takvom kakav jeste. Baš kao i junakinje ove priče.

f6d6a31ca442083d30066151f240a6c4

Stoga, okupite svoje amige, pažljivo saslušajte njihove nedaće, podelite svoje iskustvo sa njima, zagrlite ih, pružite im podršku, ohrabrite da urade nešto što dugo žele i pokažite im da verujete u njih, a onda zajedno pogledajte ovu seriju i uživajte u avanturama ove tri smele devojke.

Do nekih novih, sasvim drugačijih priča, uživajte u letnjem raspoloženju i preporukama po svojoj meri!

Vaše M&M

Fotografije: Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s