Gastro vodič kroz Italiju

DSCI0100

Muzički predlog uz čitanje: Cose Della Vita – Eros Ramazzotti & Tina Turner

Nakon prošlonedeljne priče koja nas je odvela na jedan pravi rimski randevu, ovoga puta upoznajemo se sa bogatom italijanskom trpezom za koju u ranijim postovima nije bilo mesta… Ili makar ne onoliko koliko ona to zaslužuje… Raskošna, kremasta, hedonistička… Italijanska gastro ponuda, baš poput najfinijeg espresso-a, u sebi filtrira jedinstvene arome i ukuse pružajući nam neponovljiv doživljaj koji se dugo pamti… Zvuči privlačno? Vreme je da se otisnemo na jedno pravo gastro putovanje zemljom u kojoj se sreća meri šoljicama ispijene kafe i slasnim zalogajima…

20171230_200049

Naše prvo odredište jeste uglađen i uređen sever. Zaustavljamo se u Trstu, gde se jutarnje ispijanje penušavog Aperol Spritz-a, uz čitanje dnevne štampe, smatra svojevrsnim hedonističkim ritualom kojim se započinje dan… Dok se grad lagano budi, brojni barovi otvaraju vrata gostima i poslužuju omiljeni osvežavajući napitak. Nakon predaha, put nastavljamo ka divnoj Veroni, koja nas dočekuje bogatom aromom cappuccino-a i sveže ispečenim hrskavim piroškama… Spoj različitih vrsta sireva, pečuraka i piletine razbuđuje sva čula, i pruža dovoljno energije za obilazak grada. Dok uživamo zavlačeći se u uske ulice, pažnju nam privlači narandžasta kuća Marije Kalas, mostovi, parkovi, ali i poslastičarnica u kojoj se prodaje sladoled po originalnoj recepturi od bivoljeg mleka. Vrlo izdašne porcije i zanosne arome ipak nas nisu oduševile, te putovanje nastavljamo u želji da će sledeće destinacije doneti prepoznatljiv ukus gelato-a.

kolaž 14

Obilazak severa Italije nastavljamo posetom čarobne Venecije, koja donosi pravo iznenađenje u vidu slasnih pohovanih loptica od pirinča punjenih mocarelom, rukolom, pršutom ili pečurkama – takozvanih arancini-a. Naziv ovog jela potiče od italijanske reči za pomorandžu, jer je njihova međusobna sličnost više nego očigledna.

kolaž 16

Ništa slabiji utisak nisu ostavili ni slatkiši, i to ponajviše najdivniji kremasti tiramisu koji osvaja na prvi zalogaj.

kolaž 9

Naš gastro karavan nastavlja zapadno, putem elitnog Milana, u kome je ponuda ukusnih poslastica, koje se mogu kupiti za poneti, svedena na minimum, ili se bar nama tako učinilo. Upak, bogata restoranska ponuda, naročito u ljupkoj četvrti Brera, nudi za svakoga po nešto, te će sigurno udovoljiti vašim nepcima. Sa druge strane, Milano se može pohvaliti vrhunskim gelateria-ma koje nude izvrsni sladoled, te u koju god da svratite, sigurno nećete pogrešiti. Posetu ovom gradu koristimo da svratimo do obližnjeg jezera Komo i istoimenog mondenskog gradića u kome pored italijanske, možete probati i druge kuhinje sveta, kupiti delikatese u brojnim luksuznim radnjama, počastiti se vrhunskim pecivima i kolačima, i kupiti pakovanje neodoljivih amaretti keksića od badema koji se tope u ustima…

kolaž 10

Putovanje severnom regijom završavamo posetom Đenove. Na samom ulasku u ovaj grad zapahnuće vas miris pržene ribe i morskih specijaliteta, ali i svežih peciva kao što je vazdušasta fokača sa maslinama. Za slatkoljupce, tu su hrskave kornet korpice punjene sladoledom i voćem, koje donose pravi gastro užitak.

Nošeni bogatim aromama slatkih i slanih specijaliteta severa, naš karneval putuje ka magičnom Rimu. Delikatesni praznik u ovom gradu započinjemo najlepšom picom od sočnog testa sa maslinovim uljem i bogatih nadeva, a posebno bismo izdvojili onu sa grilovanim patlidžanom, mocarelom i sušenim paradajzom, odnosno lososom, rukolom i tankim kolutovima svežeg limuna. Ove divne ukuse probali smo u piceriji Alice nadomak trga Venecija, mada jednako dobru ponudu imaju i brojni restorani širom grada.

kolaž 15

Sledećeg dana odlučujemo se za praznični meni u vidu paste Carbonara i lokalnog specijaliteta od telećih šnicli, dimnjene šunke, žalfije i sosa od belog vina- Saltimbocca alla Romana. Obilne porcije, intenzivne arome i mnoštvo ukusa vraćaju nam energiju i vrlo prijaju nakon celodnevne šetnje.

Collage 2018-01-31 19_10_26

Kao šlag na torti, tu su poslastice u vidu sipkavih keksića, čajnog peciva sa bademom, biscottia, najdivnijeg tiramisu-a sa šumskim voćem, lešnikom, pistaćima i drugim ukusima (koje smo degustirali u poslastičarnici Pompi u blizini Španskih stepenica, i koji je najtoplija preporuka za slatki predah u centru grada, o čemu svedoči i dugačak red ispred iste, koji ćete lako uočiti ako budete šetali ovim delom grada).

kolaž 13

Poslednji dan u Rimu, rezervisan je za nezaobilaznu boemsku četvrt Trastevere, u kojoj gostionice i restorani mame svojom širokom ponudom delicija. Izbor ovoga puta pada na čuvene lazanje i ukusne torteline sa sirom i šunkom. Uživanje u ukusnom zalogaju i tako filmičnom ambijentu nešto je što nikako ne bi trebalo da propustite ako se nađete u ovom gradu.

kolaž 11

Naš gastro karavan nastavlja južno, u Napulj, koji je ujedno naša poslednja stanica na ovom proputovanju, ali i kolevka pice. Simpatičan grad uskih ulica, šarenih fasada, prelepih izloga, suvenirnica, te prelepih poslastičarnica i najzad brojnih picerija u kojima se traži mesto više. Naime, priča o nastanku pice vodi nas u XVIII vek kada su ljudi usled siromaštva, ostatke ručka nanosili na kriške hleba koje bi potom kratko zapekli u pećnici. Još jedan dokaz da najbolje stvari nastaju spontano i najčešće usled improvizacije! Prva originalna pica napravljena je u čast kraljice Margarite, koja je tokom posete Napulju 1889. godine zatražila da proba to jednostavno, popularno jelo. Kuvar se tom prilikom odlučio za kombinaciju paradajza, mocarele i bosiljka, koji simbolizuju boje italijanske zastave. Tako je nastala čuvena Margarita, a sve ostalo je istorija… Danas napuljske picerije krase različite kombinacije sastojaka, ali je poštovanje tradicionalne recepture u pogledu testa nešto što se ne dovodi u pitanje.

kolaž 12

Posetu Napulju zaokružujemo tradicionalnim poslasticama ove regije: hrskavim cannoli-ma (rolnicama filovanim kremom od vanile ili pistaća), i sfogliatellema (lisnatim pecivom punjenim filom od rikote, kremom od vanile i komadićima kandirane pomorandže). Potpuno drugačije, penasto i aromatično iskustvo koje ćete dugo pamtiti…

Evociranjem uspomena na ovaj gastro užitak, zatvaramo italijanski karneval dobre hrane, pića i guštanja u životu, zaključujući da Italijani znaju zašto

Do sledeće priče, koja je, ni manje ni više, inspirisana sofisticiranom Francuskom, javite nam svoje utiske i iskustva sa italijanskom kuhinjom! Već se radujemo…;)

Buon appetito!

Vaše M&M

PHOTOS AND COLLAGES BY  MILICA AND MARIJA ARSIĆ 

3 thoughts on “Gastro vodič kroz Italiju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s