Italijanski biscotti

img_20170227_130542

Svi istinski ljubitelji dobre kafe ili čaja znaju koliko je divan osećaj kada ritual ispijanja svog omiljenog napitka obogate nekom ukusnom poslasticom… Zbog toga danas sa vama delimo priču o italijanskim keksićima koje smo nedavno otkrile, a koji svojom neobičnom teksturom i zanimljivim izgledom predstavljaju pravi izbor kada su u pitanju ukusna čajna peciva… Upoznajte biskote (ital. biscotti)!

img_20170227_130602

Naime, sam naziv ovih keksića na italijanskom jeziku znači duplo pečeni, jer se testo najpre peče kao veknica, a zatim u vidu tankih kriški kako bi se postigla ta neodoljiva hrskavost… Iako se njihovo poreklo mahom vezuje za Toskanu, istina je da oni datiraju još iz Starog Rima kada su zbog svoje visoke hranljive vrednosti i dugotrajnosti često bili hrana vojnika, putnika i mornara. Uprkos činjenici da su biskoti po originalnom receptu vrlo jednostavni keksići od brašna, jaja i šećera, ono što ih čini posebno zanimljivim jesu bademi koji su se svojevremeno uzgajali u okolini grada Prata, odnosno mesta gde su biskoti prvobitno nastali.

Danas se biskoti prave na razne načine, uz dodatak čokolade, kafe, lešnika, i raznog suvog voća, i rado su viđen gost na čajankama širom sveta! 😉

img_20170227_130812_1cs

Biscotti 

Potrebno je:

-180 grama smeđeg šećera (može i beli ukoliko više volite slađi ukus)

– 1 jaje

– 30 grama maslaca

– oko 300 grama brašna

-1/2 praška za pecivo

– malo soli

– vanilin šećer (ukoliko više volite ukus ruma, možete koristiti  prah šećer sa ovim ukusom)

– rendana kora jedne pomorandže

– sok od pola pomorandže

– 100 grama neljuštenih, neslanih badema

– 1 žumance za premazivanje

img_20170227_131507

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. U dubljoj posudi pomešajte šećer, vanilin šećer, jaje i so. Zatim u ovu smesu dodajte maslac i brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo, pa sve sjedinite rukama. Dodajte cele bademe, sok od pomorandže i rendanu koru pomorandže, pa umesite testo (po potrebi postepeno dodajte još brašna, sve dok ne dobijete glatku smesu koja se lako oblikuje). Testo podelite na dve jufke, pa svaku rastanjite rukama kako biste dobili oblik valjka/veknice. Poređajte ih u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, premažite žumancetom, pa pecite 20 minuta na 200 stepeni. Nakon toga, izvadite ih iz rerne, i ostavite da se lepo prohlade, pa ih oštrim nožem isecite na dijagonalne kriške širine oko 1 cm. Poređajte ih tako da su širom stranom okrenuti ka plehu, pa pecite ponovo još 15 minuta na 160 stepeni.

Okupite društvo, skuvajte omiljeni čaj ili kaficu i uživanje može da počne ! 😉

nova

Kao i svakog puta kada su naši recepti u pitanju, predlažemo vam da isprobate originalnu verziju, ali budite smele da kombinujete svoje omiljene sastojke i kreirate neke nove ukuse jer su biskoti vrlo zgodni za improvizaciju.

Ukoliko vam se dopala današnja priča i želeli biste da saznate nešto više o prelepoj Toskani i njenim magičnim ukusima, pogledajte video u linku koji sledi: Tuscany’s Dolce Vita 

Vaše M&M

img_20170227_131139

ALL PHOTOS BY MARIJA ARSIĆ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s