Kada umetnost režira zimske večeri…

movie-918655__340

Nakon bogate ponude kulturnih dešavanja krajem prošle godine, vreme je da saznamo šta nas to lepo očekuje iz pomenute sfere u mesecima koji slede. Pa, krenimo redom…

  1. Izložba Picasso – izbor dela iz Vollard Suite  

Lokacija: Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd; vreme trajanja izložbe: od 19. januara do 5. aprila 2017.

Nakon sjajne prošlogodišnje izložbe Salvadora Dalija u Beogradu, koja je izazvala veliko interesovanje među domaćim poklonicima umetnosti, ove godine smo u prilici da uživamo u slikarskom umeću još jednog velikog umetnika – Pikasa! Pored ličnih predmeta ovog umetnika u vidu tanjira, plakata i litografija, posetioci će imati priliku da pogledaju čak 84 grafike u neoklasičnom stilu iz ciklusa Vollard Suite koje su nastale po narudžbini  pariskog trgovca umetninama Vollard-a, početkom 30-tih godina prošlog veka. Izložbu možete pogledati svakim danom, osim ponedeljka, u periodu od 10 do 21h. Ulaz za odrasle košta 500 din, dok za studente i đake cena karte uz indeks/đačku knjižicu iznosi 250 din. Za sve one koji žele da saznaju nešto više o samom životu i delu Pikasa, tu su i organizovana stručna vođenja kroz izložbu, i to sredom, petkom i nedeljom u terminima  od 12 i 18h.

  1. Koncert 2Cellos-a

Lokacija: Kombank arena; vreme: 25.03. 2017. u 20h

Mladi, ali već širom sveta poznati hrvatski violončelisti, Luka Šulić i Stjepan Hauser, po drugi put predstaviće se domaćoj publici obradama čuvenih hitova, i to u u okviru velike svetske turneje. Ovaj dvojac naišao je na velike simpatije publike još pre pet godina kada su na violončelima odsvirali čuveni hit Michael Jackson-a Smooth Criminal. Ostalo je istorija… Iako još uvek ne znamo koji hitovi će se naći na set listi, jedino što možemo da kažemo je da nas očekuje pravi muzički spektakl! Karte se mogu kupiti na blagajnama Eventima po ceni od 1300 do 2400 din.

2Cellos – Smooth Criminal

  1. Komad sa pevanjem Male tajne

  Lokacija: Madlenianum; vreme: 02.03.2017. u 19.30h

Ukoliko spadate među ljubitelje kvalitetnih pozorišnih ostvarenja koja u sebi sažimaju maestralnu glumu, plesne bravure, poletnu muziku, romantične kostime, i iznad svega greju dušu i bude lepe emocije, onda je ovo prava predstava za vas! 🙂 Prateći priču male pozorišne trupe koja vredno radi na pripremi komada za Narodno pozorište, pred sam početak II svetskog rata, ova predstava dočarava sva iskušenja, ali i lepe trenutke sa kojima su se glumci tokom ratnog vihora i u godinama nakon toga suočavali… Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je ova predstava ujedno i svojevrsni omaž našim glumcima koji su 50-tih godina prošlog veka osnovali čuveni Atelje 212. Imajući u vidu da su se među njima nalazili Olivera i Rade Marković, ne čudi što je reditelj ove predstave upravo njihov sin – Goran Marković. Osim njegovih sjajnih rešenja i uverljive glumačke ekipe (Predrag Ejdus, Vojin Ćetković, Tihomir Stanić, Petar Benčina, Srđan Timarov, Andrijana Oliverić, Branislava Podrumac i dr.), kvalitetu ove predstave doprineli su i divni kostimi Dragane Ognjenović, kao i šlageri te epohe koje je oživeo istaknuti kompozitor filmske i pozorišne muzike – Zoran Simjanović.

Male tajne – Igranka

  • Ukoliko ste zainteresovani za ovaj pravi pozorišni plezir, ne propustite da iskoristite Happy day akciju ovog pozorišta 27. januara, i po ceni od 600 din obezbedite svoje mesto za ovaj kulturni događaj. Karte možete kupiti na njihovoj biletarnici u Knez Mihailovoj 42.
  1. Koncert The Gipsy Kings-a

Lokacija: Hala sportova; vreme: 31.03. 2017. u 20h

Sve ljubitelje dobre zabave i flamenko zvuka, obradovaće vest da legendarni sastav The Gipsy Kings ponovo gostuje u Beogradu i to nakon čitavih deset godina! Prepoznatljivi po svom univerzalnom muzičkom stilu koji predstavlja zanimljivu mešavinu flamenko, pop i latino ritmova, i ovoga puta obećavaju sjajno raspoloženje… Hitovi Baila me, Volare, Bamboleo samo su neki koji će zagrejati atmosferu i ovo veče učiniti nezaboravnim… Karte možete kupiti na blagajnama Eventima po ceni od 1900 do 3500 din.

Volare – The Gipsy Kings

  1. Predstava Avgust u okrugu Osejdž

Lokacija: Atelje 212, scena Mira Trailović; vreme: 13.02. 2017. u 20h

Komad nastao po istoimenoj drami američkog dramskog pisca i scenariste Trejsi Letsa, predstavlja pravi primer kvalitetne pozorišne drame sa posebnim osvrtom na karakterizaciju likova i njihovih međusobnih odnosa. Priča prati život jedne disfunkcionalne porodice u kojoj otac (Dragan Nikolić) naprasno nestaje, majka (Dara Džokić) bori se protiv opake bolesti, a tri ćerke (Anita Mančić, Jelena Đokić i Milica Mihailović), svaka na svoj način, pokušava da reši novonastalu porodičnu situaciji vodeći sopstvene unutrašnje borbe… Sam zaplet stvara niz sporednih likova (teča – Branislav Brstina, tetka – Branka Šelić, zet – Gordan Kičić, bratanac – Dejan Dedić, kućna pomoćnica – Isidora Minić i dr.) koji se suočavaju sa moralnim dilemama, neizvesnošću, ljubomorom, nemoći… Nadasve poučno, kompleksno i glumački nadahnuto ostarenje koje ne treba propustiti…

Avgust u okrugu Osejdž – Atelje 212

  • Ukoliko vas je zainteresovala sama priča, možete pogledati jednako dobar istoimeni film,  August: Osage county, iz 2013. sa Meril Strip i Džulijom Roberts u glavnim ulogama.

       6.    Guitar art festival

Lokacija: Sava centar, Dom omladine, zadužbina Ilije M. Kolarca;  vreme: od 20. do 25. marta 2017.

Jedan od najvećih svetskih festivala klasične gitare, tradicionalno i ove godine održava se u martu na više lokacija, i okuplja vrsne umetnike iz sveta klasične, ali i tango, džez, fado, flamenko i etno muzike. Najveća zvezda ovogodišnjeg programa svakako je Tomi Emanuel, koji će koncert sa prijateljima održati u Sava centru 23. marta sa početkom u 20h. Karte za ovaj koncert možete kupiti na blagajnama Eventima, DD Tickets-a, u prostorijama Guitar Art Festivala, kao i na blagajni Sava centra po ceni od 1590 do 3190 din.

Sultans of swing – flamenco version

Nadamo se da ćete među preporukama pronaći sadržaje koji će mesece koji slede obojiti kvalitetnom umetnošću i oplemeniti vaš duh! 😉

Do sledećeg čitanja, i nekih novih preporuka…

Vaše M&M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s