Svečani božićni kolač

20161219_121404

Muzički predlog uz čitanje: Csardas – Nemanja Radulović

Kako nam se praznici bliže, tako sve više razmišljamo o bogatoj trpezi i raznim ukusnim poslasticama koje ćemo za tu priliku pripremiti… Filovane čokoladne torte, slasni sitni kolači, pite, baklave… Ipak, postoji jedan kolač koji se zbog svojih sastojaka i punog, aromatičnog ukusa savršeno uklapa u svaki delić praznične atmosfere… Zbog svoje vazdušaste teksture, bogate arome i hrskavih komadića voća, idealan je doručak uz šolju mleka, hrskava užina uz kafu ili ukusan čaj, ili pak lagana večera uz čašu kuvanog vina… Predstavljamo vam njegovo veličanstvo- Komisbrot!

20161219_121725

Iako priča o njegovom nastanku nije poznata, veruje se da je ovaj kolač nastao davno, i to baš za vreme Božića kada su se domaćice dosetile da belanca i suvo grožđe koje im je preostalo nakon pravljenja drugih specijaliteta iskoriste i naprave ovaj ukusan kolač za svoje ukućane. Vremenom su se sastojci i arome menjali, pa tako danas postoje razne varijacije na temu  u vidu starinskog, engleskog, belog, pa čak i hrono komisbrota.

Mi smo malo istraživale, probale i kombinovale više recepata, da bismo na kraju  došle do svoje čarobne formule  koju ovom prilikom delimo sa vama:

20161219_121359

Potrebno je:

-6 belanaca

-1 šolja smeđeg šećera

-1 šolja ulja

-1 šolja brašna

-100 g suvih kajsija

-100 g suvih brusnica

-šaka orašastih plodova (oraha, lešnika, badema, pistaća)

-1 štangla crne čokolade

-sok i kora jedne pomorandže (zaleđene)

-malo ruma

-maslac

-prah šećer

20161219_121518

Priprema:

Suve kajsije iseckajte i prelijte rumom da malo odstoje. Iseckajte orašaste plodove i čokoladu. Umutite belanca, zatim lagano dodajte šećer i ulje, pa sve sjedinite mikserom. Kada masa postane penasta, lagano dodajte brašno i sve polako promešajte kašikom kako se ne bi stvorile grumuljice. U tu masu  zatim dodajte suve kajsije (koje ste prethodno malo uvaljali u brašno kako se ne bi lepile za testo), čokoladu i ostale  i iseckane voćkice, sok od jedne pomorandže i narendanu koru druge, zaleđene pomorandže. Sve lagano sjedinite i promešajte, pa izlijte u podmazan i brašnom posut kalup za pečenje.  Pecite oko 45 minuta na 180˚ C.

Kada je komisbrot pečen, što ćete lako proveriti čačkalicom (ukoliko ostane suva, znaćete da je gotov, i obrnuto), tanko ga premažite otopljenim maslacem i obilno pospite prah šećerom. Aranžirajte po želji i poslužite uz omiljeni napitak!

20161219_121410

Nadamo se da će i vama ovaj mirisni kolač probuditi uspomene na detinjstvo i okupiti vama drage ljude oko stola! 😉

Do sledećeg čitanja, igrajte se mirisima i ukusima, i uživajte uz magični zvuk violine u interpretaciji sjajnog Nemanje Radulovića! 🙂

Vaše M&M

ALL PHOTOS BY MARIJA ARSIĆ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s