Novogodišnja bajka

winter-1792120_960_720

Muzički predlog: Let it snow – Dean Martin

Nova godina nestrpljivo nas čeka iza ćoška, a dilema gde i kako provesti praznike verovatno je jedna od najčešćih ovih dana… Da li se odlučiti za toplu porodičnu atmosferu, neki dobar klub ili pak u Novu godinu ući na nekom od trgova Evrope? Ukoliko pripadate ovoj poslednjoj grupi, pogledajte naša tri predloga. Verujemo da će vas inspirisati…

christmas-250369_960_720

PRAG

Takozvani Zlatni grad Evrope, mami svojom raskošnom arhitekturom, bogatom istorijom, brojnim kulturnim spomenicima, ali i kvalitetnim češkim pivom i kobasicama. Prelepe i neretko pozlaćene fasade, astronomski sat Orloj, brojni trgovi i muzeji, Jevrejska četvrt, Narodno pozorište, gradska četvrt Hradčani, Praški dvorac, kuća Franca Kafke… Sve su to znamenitosti ovog grada koji će vas zasigurno osvojiti. Ukoliko spadate u romantične duše, upustite se u šetnju njegovim brojnim alejama i kaldrmisanim ulicama, uživajte u neodoljivom zvuku džeza i veštim potezima uličnih umetnika, fenjerima i okićenim suvenirnicama, a šetnju završite na Karlovom mostu odakle se pruža najlepši pogled…

prague-night-689897_960_720

Ne zaboravite da svoje iskustvo u Pragu obogatite odlaskom u neku od brojnih pivnica i počastite se njihovim tradicionalnim kolačem Trdlom ili pak ušećerenim bademima sa aromom cimeta i drugih zimskih ukusa, koje ćete pronaći na božićnom vašaru. A u slučaju da vam je hladno, čaša groga, pića koje se pravi od vrele vode i ruma, brzo će vas zagrejati! Toliko je divnih i očaravajućih prizora, ukusa i mirisa u Pragu da sigurno nećete stići da obiđete sve što ste isplanirali, i da ćete poželeti da se vratite u ovaj bajkoviti grad prvom prilikom… Jer kao što je neko rekao: „U Prag se ne ide jednom, u Prag se ide uvek!”

trdlo-382847__340

DREZDEN

Ukoliko se već odlučite za Prag, ne propustite priliku da posetite Drezden koji je od njega udaljen oko 150km. Grad koji simbolizuje život jer se poput feniksa digao iz pepela nakon Drugog svetskog rata, grad u kome je svojevremeno započeta tradicija božićnih vašara, grad pasetelnih fasada, kaldrmisanih uličica, raskošnih palata, muzeja, brojnih kulturnih spomenika i kolačića od marcipana…

frauenkirche-426548_960_720

A zahvaljujući baroknoj arhitekturi, Drezden još nazivaju i Firenca na Elbi. Oduševiće vas prostranost trgova, parkovi, šarmantni gradski autobusi, mostovi, a kao prava poslastica tu su opera Zempler, Bogorodična crkva i Cvinger palata. Ovo je jedan od onih gradova koji odišu kulturom i umetnošću, pa ne čudi što je Gete voleo ovaj grad, a Šilerova Oda radosti nastala upravo ovde. Ne propustite priliku da izmaštate svoju Drezdensku bajku.

tunnel-448600__340

BEČ

A ako je Prag Zlatni grad, onda titula Carskog grada svakako prirada Beču. I taj epitet se oseća na svakom koraku. Od raskošnih fasada, prostranih parkova i statua znamenitih ličnosti, preko muzejske četvrti, katedrale Sv. Stefana, Hofburg palate, dvorca Šenbrun, vrtova palate Belvedere, šarenog Hundertwasserhaus-a, do zanosne Saher torte, štrudle sa jabukama i ukusne bečke šnicle.

austria-764989_960_720

Zahvaljujući Mocartu i Betovenu koji su živeli i radili u Beču, on sa ponosom nosi epitet muzičke prestonice Evrope. A kako je upravo muzika glavna pokretačka snaga austrijske prestonice, ne čudi što je i novogodišnji program na njegovim brojnim trgovima i te kako bogat. Uživaćete u zvucima klasike, džeza, igrati valcer, đuskati uz moderne pop, rok i haus hitove, ali i oživeti uspomene na neke sjajne bendove iz 80-tih i 90-tih.

christmas-market-563199_960_720

Na niskim temeraturama zagrejaće vas kuvano vino i spektakularni vatromet koji će tačno u ponoć osvetliti nebo iznad Gradske većnice. A kada euforija posle novogodišnje noći splasne, uputite se u neku od brojnih bečkih poslastičarnica, kafeterija i galerija, pa na miru gustirajte ukusne poslastice i upijajte umetnost svim čulima.

boiled-1380146_960_720

Potrudile smo se da vam prenesemo naše najupečatljivije utiske sa ovih destinacaija tokom novogodišnjih praznika, a vi nam javite vaše predloge. Biće nam drago da razmenimo iskustva i uvrstimo neki novi grad na  listu onih koje vredi posetiti baš za Novu godinu! 😉

christmas-1018117_960_720

Do sledećeg čitanja, uživajte u ovoj pretprazničnoj atmosferi i euforiji koja raste! 🙂

Vaše M&M

2 thoughts on “Novogodišnja bajka

  1. majusnikolicmajus

    Priznajem da sada tek čitam ovaj tekst. A tako je i bolje, jer sam tek sada bila u Beču 😉 Ali kad smo kod Praga, obavezno pročitajte knjigu ,,Gotland”, poljski pisac Marijuš Ščigjel, u izdanju Službenog glasnika. A onda mi javite utiske. Knjigu je sasvim slučajno prevela moja BFF i na tome joj hvala :).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s