Slasni zalogajčići

20161101_121054

Muzički predlog: La vie en rose – Louis Armstrong

Duge jesenje i zimske večeri idealne su za uživanje u toplom kutku i druženje sa dragim ljudima.  Sve miriše na ušuškanost i poprima omiljeni karirani dezen… Kućom se širi neodoljivi miris kuvanog vina, a kako dobar provod uvek podrazumeva i neku poslasticu, mi vam predlažemo jedan  brz i lak  recept za slasne zalogajčiće sa ukusima jeseni. 🙂

20161101_115710

Sve što vam je neophodno za ovu poslasticu verovatno se već krije na vašim kuhinjskim policama, tako da odmah možete zasukati rukave i prepustiti se čarima oblikovanja testa, i filovanju ovih ukusnih pužića.

Kako lisnato testo pruža brojne mogućnosti, mi smo se odlučile za dve varijante, prvu sa pekmezom od šljiva, cimetom i semenkama suncokreta, odnosno sa džemom od kajsija, jabukama i cimetom. Vi možete odabrati ukus koji vam se više dopada, mada su oba jednako zanimljiva. Ili, zašto da ne, pustite mašti na volju i kreirajte neku svoju potpuno novu kombinaciju uz dodatak suvog grožđa, brusnica, kakaa, badema, lešnika… 😉

20161101_121054

Sam postupak pripreme vrlo je jednostavan:

VARIJANTA I

Tanko razvucite lisnato testo nakon što je odstojalo na sobnoj temperaturi oko sat vremena, premažite pekmezom, pospite cimetom i semenkama suncokreta; zatim testo isecite na trake željene širine, urolajte ih i složite u pleh u koji ste prethodno stavili pek papir.

20161101_115758

VARIJANTA II

Postupak je što se testa tiče isti, s tim što ga ovog puta treba premazati džemom od kajsija, preko toga  složiti tanke listiće jabuka (najbolje neke kiselkastog ukusa) koji su prethodno 15-ak minuta bili natopljeni toplom vodom i limunovim sokom kako bi omekšali radi lakšeg uvijanja  testa.  Pospite jabuke cimetom,  isecite testo na trake, oblikujte pužiće i poređajte ih u pleh koji je takođe obložen pek papirom.

U obe varijante, prethodno zagrejte rernu na 220˚ stepeni C, i pecite pužiće oko pola sata uz povremeno  kontrolisanje i okretanje pleha.

Kada  pužići dobiju zlatkastu boju, izvadite ih iz rerne i prelijte  sirupom od proključale vode, kašike smeđeg šećera i malo limunovog soka kako bi bili još sočniji.

Najukusniji su vrući, ali ih možete jesti i narednih dana ukoliko nešto ostane. 😉

20161101_121059

Zato budite kreativne, igrajte se, uživajte i obradujte svoje najdraže! 😉

Prijatno do sledećeg čitanja! 🙂

Vaše M & M

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s